Фестивалът „Пеглана колбасица“35лв

Еднодневна екскурзия до Пирот на 26 Януари – за 35лв на човек!

Офертата включва
:
• транспорт от Плевен и Луковит, с включени всички гранични и пътни такси;
• медицинска застраховка;
• водач на групата през цялото време на пътуването.

Офертата не включва:
• входната такса за залата за фестивала „Пеглана колбасица“ – заплаща се на място 400 динари (около 6-7лв).
• разходи от личен характер.

Повече за фестивала и програма на пътуването:

Фестивалът „Пеглана колбасица“ се провежда в Пирот за осми пореден път през 2018 година. Според поверието, Пеглана прави мъжете по-силни, а жените – по-палави. Причина за това е в изобилието от изкусно подбрани подправки и чисто месо, които се слагат в колбаса. Именно Пирот и района се славят като най-изкусни производители на прочутата луканка. Местните на шега я наричат „сръбската виагра“ заради невероятният вкус, съдържащата се в нея енергия и не на последно място, заради качествата ѝ на най-добро мезе към всички видове напитки – най-вече ракия и вино.
Смята се, че историята на пеглана започва още от Османската империя, поради което в нея не е прието да се слага свинско месо. Обикновено се прави от козе, овче или телешко месо, като се подбира най-доброто без излишна тлъстина. Според ценителите, ако се консумира гореща, се усеща по-силно нейният приятно лютив вкус. Любителите на кулинарията на фестивала ще могат да опитат и други благини произведени от комшиите. По щандовете в Спортния дворец Kej има и сирене, кашкавал, извара, домашно вино и ракия, замразени боровинки, буркани с домашни сладка, домати, лютеница, боб и леща. Освен вкусните гозби, в програмата на фестивала са включени и концерти, ревюта и конкурси. И всичко това е под звуците на типичната за района сръбска музика.

Програма:
Отпътуване от Плевен 05:00ч часа пред ЖП гара по маршрут София – Калотина – Пирот – София. Почивка на заведение след границата. Отпътуване за град Пирот. Посещение на фестивала „Пеглана колбасица“ в Спортната зала на града (входната такса за залата се заплаща на място). Свободно време за разглеждане на града. Пирот е малък град, Заобиколен е от всички страни от планини – Влашка планина и Стара планина.През града минава река Нишава, а наблизо протича и река Ерма. Пирот е създаден върху изградена през 2 век антична римска станция, носеща названието Turres, което означава „кули“. През 9 век градът става българско владение до падането на Българската държава под византийско и османско владичество. След Руско-турската война през 1877-1878г и след подписването на Санстефанския договор, който определя Пирот за част от Българското княжество, сърбите не желаят да напуснат града и така през 1878г той е предаден на Сърбия. През 19 век в града е имало над 40 грънчарски ателиета и магазини, които произвеждали над 70 вида артикула, както и декоративни бижута, правени на грънчарско колело задвижвано с крак – обеци, гривни и други. Сред забележителностите на града са Старата крепост Калето, датираща от 14в – намира се в центъра на града. Този замък се нарича и Момчилград, тъй като по време на изграждането му, Пирот е бил част от българските земи. Музеят на Понишавието – в стара 200 годишна балканска къща. Музеят става известен с това, че част от сцените на филма „Зона Замфирова“ са заснети именно в него. Пиротският Пазар, който се намира в централната част. Отпътуване от Пирот в 17:00 часа. Пристигане в Плевен около 21:30ч.

This entry was posted in АВТОБУСНИ ЕКСКУРЗИИ, ЕДНОДНЕВНИ ЕКСКУРЗИИ, ЕКСКУРЗИИ С ТРЪГВАНЕ ОТ ПЛЕВЕН, КАРНАВАЛИ, ФЕСТИВАЛИ and tagged . Bookmark the permalink.

Вашият коментар